Majonees – iga köögi ja söögi lemmik
Majonees on maailmas üks enimarmastatud kastmeid, mille tekkelool on mitu huvitavat teooriat. Usutatavasti pärineb majonees 18. sajandist ja arvatakse, et majonees loodi hertsog de Richelieu koka poolt peale Hismaapnias asuva Mahón`i sadama vallutamist. Kokk valmistas kastme, kastutades koostisosasid, mis tal parasjagu käepärast olid: munad ning õli ning nimetas selle kastme mahoneesiks, selle vallutatud sadama nime järgi.
Teine populaarne teooria räägib, et usutavasti pärinevad majoneesi juured Prantsuse köögist ning esmakordselt nimetati seda toodet 1806. aastal. Arvatakse, et majonees on edasi arendatud varasemalt loodud kastmetest, nagu aioli või remulaad.
Hoolimata majoneesi täpsest päritolust, on sellest saanud köökide ja söökide lemmiktoiduaineks üle kogu maailma, mis on tuntud oma kreemja tekstuuri ja mitmekülgse kasutusvõimaluste poolest erinevates roogades.
Felixi majoneesi ajalugu
Ka Felixi majoneesi teekond on olnud üsnagi pikk ja huvitav, kus tootmist alustati juba 1997 aastal AS Põltsamaa Felixi alt ning turule toodi Põltsamaa majonees.
2000. aasta veebruaris ostis AS Põltsamaa Felix tolleaegse turuliidri, majoneesi kaubamärgi Formeer, misjärel viidi Eesti tuntuima kaubamärgiga majoneesi tootmine üle Tallinnast Põltsamaale.
2009. aastal läbisid kõik AS Põltsamaa Felix majoneesid uuenduskuuri ning kõik Põltsamaal toodetud Formeer majoneesid viidi Felixi kaubamärgi alla.
2012. aastal pärjati Tallinnas Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse poolt Eesti maitsvaimaks majoneesiks Felixi Klassikaline majonees, mis on Felixi tootevalikus saadaval tänase päevani.
2025. aasta alguses värskendas Felix oma tootevalikut ning tõi turule Felix Premium majoneesi, mis on loodud tõelistele gurmaanidele, on erakordselt paksu konsistentsiga, väga maitsev ja suus sulav. Kvaliteetsed toorained annavad sellele majoneesile just selle päris eheda majoneesi maitse.